02/10/2024

Wat Nederland kan leren van het succes van digitale klantcommunicatie in België

Het is bijna ongelofelijk dat succesvolle klantcommunicatie-oplossingen, die in andere landen een grote impact hebben gehad, in Nederland tot nu toe niet echt van de grond zijn gekomen. Terwijl ik de verschillende zakelijke en juridische aspecten van klantcommunicatie hier bestudeerde, bleef één vraag steeds in mijn hoofd rondzingen: waarom hebben we in Nederland deze kansen nog niet optimaal benut?

In België is Doccle; een centraal platform voor digitale communicatie uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van hoe bedrijven en consumenten met elkaar communiceren. Meer dan 3,5 miljoen gebruikers en meer dan 17.000 organisaties hebben zich aangesloten, overtuigd door de efficiëntie en eenvoud die zo’n oplossing biedt. Deze aanpak, die in België zo succesvol is gebleken, biedt waardevolle lessen en kansen voor Nederland.

De sleutel tot succes in België

De kern van het succes in België ligt in de sterke samenwerking tussen grote en kleine spelers in de markt. Deze partijen zagen vanaf het begin de enorme potentie van een centraal digitaal platform en investeerden in een gezamenlijke aanpak. Het resultaat was een platform dat niet alleen consumenten hielp om overzicht te houden, maar dat ook bedrijven in staat stelde hun communicatieprocessen aanzienlijk te optimaliseren.

Bedrijven die vanaf het begin meewerkten, zagen direct de voordelen: kostenbesparingen tot wel 30% op communicatieprocessen, een vermindering van klantvragen met 57%, en een verhoging van de klanttevredenheid met 10-15 NPS punten. Daarnaast bood deze aanpak de mogelijkheid om 30% meer traffic naar digitale kanalen te leiden, een cruciaal voordeel in een tijd waarin online interacties steeds belangrijker worden.

 

Waarom Nederland tot nu toe achterblijft

In Nederland is de markt voor digitale communicatie versnipperd. Terwijl consumenten hier worstelen met het beheren van tientallen wachtwoorden en verschillende portals, blijft de behoefte aan een centrale oplossing onvervuld. De kosten voor digitale communicatie stijgen, en toch wordt de boodschap vaak niet gelezen of blijft de impact achterwege.

De Belgische aanpak laat zien dat een gecentraliseerde, efficiënte oplossing mogelijk is – en dat deze grote voordelen biedt. De Nederlandse markt kan hier van leren, zeker nu de druk om kosten te besparen en tegelijkertijd te voldoen aan strengere wetgeving rondom data en privacy toeneemt.

 

Kansen voor nieuwe aansluiters in Nederland

Voor organisaties die nu overwegen om zich bij een centraal platform voor klantcommunicatie aan te sluiten, liggen de voordelen voor het oprapen. Ze kunnen direct profiteren van een bewezen aanpak die de klantcommunicatie centraliseert, de efficiëntie verhoogt, en de kosten verlaagt. Door gebruik te maken van dergelijke oplossingen kunnen Nederlandse bedrijven niet alleen hun klanttevredenheid verhogen, maar ook voldoen aan de steeds complexere eisen op het gebied van data en privacy.

 

Conclusie: een positieve blik op de toekomst

Nederland staat op een kruispunt. Door te leren van d e succesvolle klantcommunicatie-oplossingen in België, kunnen we hier dezelfde voordelen realiseren: efficiëntere communicatie, lagere kosten, en een betere klantbeleving. Het is tijd om digitale communicatie in Nederland opnieuw vorm te geven.

Let’s change the way we look at digital communication, en laten we samen werken aan een oplossing die zowel bedrijven als consumenten vooruithelpt.