08/09/2023

Wat is datasharing? En waarom wil elk bedrijf ermee aan de slag?

Het is een relatief nieuwe maar o zo belangrijke trend: datasharing. Bedrijven die hun administratieve processen willen versnellen, springen maar beter mee op de kar.

Steeds meer gegevens worden niet alleen digitaal bewaard maar ook online beschikbaar gemaakt. Veilig en betrouwbaar delen blijkt echter lastig omdat een onafhankelijke en betrouwbare infrastructuur hiervoor ontbreekt. Ontwikkelingen in Belgie zijn bv athumi, (de datanutsorganisatie van de Vlaamse Overheid waar Doccle strategisch partner van is), dat als doel heeft om overheidsdata volledig te ontsluiten en opvraagbaar te maken voor bedrijven.

Door de Belgische roots van Doccle zitten deze ervaringen integraal in ons platform en kunnen deze ook voor de Nederlandse markt worden hergebruikt

Tegelijkertijd kregen, met de invoering van de GDPR in 2018, privépersonen veel meer controle over hoe en waar hun persoonlijke gegevens gebruikt mogen worden. Voor bedrijven betekent de GDPR vooral dat ze enkel met de juiste reden en/of na toestemming persoonsgegevens kunnen opvragen, verwerken of delen. Dit voegde heel wat complexiteit toe aan het bewaren van data van personen.

Ontsluiting van persoonlijke gegevens en de zeggenschap erover is meteen ook de essentie van datasharing. In wezen gaat datasharing over het delen van data afkomstig uit originele bronnen en dit met toestemming van de eigenaar. Belangrijk daarbij is dat het om zowel gegevens als documenten kan gaan, en dat deze rechtstreeks en ongewijzigd uit de oorspronkelijke bron worden opgehaald. Zo blijft de data-kwaliteit gegarandeerd.

Datasharing gaat over het delen van data afkomstig uit originele bronnen mét toestemming van de eigenaar.

Gestructureerde data

Vandaag kunnen gebruikers via Doccle al hun documenten eenvoudig centraliseren en beheren in een eigen digitale kluis. Met bijna 3 miljoen gebruikers en de recente activatie in Nederland, is het succes van Doccle overduidelijk.

De volgende stap dient zich echter al aan. Want dankzij datasharing worden de mogelijkheden van Doccle verder uitgebreid. Doccle evolueert immers van een zender/ontvanger-gegeven naar een volwaardige communicatieplatform in twee richtingen. Gebruikers zullen via dataharing hun gegevens dus gestructureerd en veilig kunnen verzenden naar een bedrijf, iets wat vandaag nog manueel, telefonisch of bijvoorbeeld via e-mail gebeurt. Dit komt niet alleen de accuraatheid van de klantgegevens ten goede, het delen van de gegevens gebeurt ook nog eens op gestructureerde manier zodat het geautomatiseerd verwerkt kan worden in uw bestaande crm-systeem. En dit alles dus met toestemming van de gebruiker.

3 voorbeelden van datasharing

Hoe ziet datasharing er dan in de praktijk uit? We geven drie voorbeelden waar datasharing heel wat rompslomp kan voorkomen en de administratieve molen een pak versnelt.

Onboarden van een nieuwe werknemer

Vraag betrouwbare documenten en andere noodzakelijke gegevens op die nodig zijn voor het onboarden van een nieuwe medewerker.

Hypothecaire lening

Naast de persoonsgegevens zijn financiële gegevens, en andere betrouwbare persoonlijke informatie cruciaal bij de aanvraag van een hypothecaire lening.

Ontbreken van klantengegevens.

Vraag van al uw klanten gevalideerde informatie op (bv. emailadres, gsm nummer, bankrekeningnummer) veilig, snel & met consent.

Meer weten over datasharing met Doccle?