Peppol: de nieuwe standaard voor facturatie

Wat is Peppol?

Peppol is de afkorting voor ‘Pan-European Public Procurement Online’. Een gestandaardiseerd netwerk om zakelijke documenten, zoals facturen, elektronisch uit te wisselen. En dit met handelspartners uit heel Europa, en daarbuiten. En wordt naar de toekomst toe verplicht om te gebruiken.

Het gaat om een protocol en netwerk om facturen op een veilige manier tussen bedrijven, en ook overheden, over de hele wereld uit te wisselen. Naast facturen gaat het ook over orders, bestelbonnen, ontvangstbevestigingen, ….

U kan het vergelijken met een mail. Elk bedrijf beschikt straks over zijn specifieke Peppol-adres waarnaar facturen of andere documenten kunnen verzonden worden. Maar Peppol is veel veiliger dan een standaard mail. Er is zowel verificatie van ontvanger als verzender.

Zo vormt Peppol een zeer betrouwbare digitale brug tussen leveranciers en B2B-klanten. Zakelijke documenten worden digitaal verzonden via het Peppol-netwerk, wat resulteert in een snellere verwerking, doorgedreven automatisering en lagere kosten.

Voordelen van Peppol

Daarnaast heeft Peppol nog een rits aan extra voordelen:

Efficiënt: snelle en eenvoudige aanlevering

Kostenbesparend: lage verzend- en printkosten

Geautomatiseerd proces: e-invoicing en geautomatiseerde verwerking van e-facturen verminderen de kans op menselijke onjuistheden.

Internationale mogelijkheden: Peppol is internationaal onderkend en wordt ondersteund door verschillende landen.

Transparant: het gebruik van een standaardformaat voor elektronische facturen maakt het eenvoudiger om ze uit te lezen. Wat de kans op fouten aanzienlijk verkleint.

Veilig: Peppol maakt gebruik van beveiligde protocollen om documenten te beschermen. Door de verificatie van zowel zender als ontvanger wordt de kans op phishing of andere frauduleuze praktijken bijna onmogelijk.

Verplicht gebruik

Elektronische facturatie in de EU: Peppol als dé standaard

In zowel Nederland als België stellen overheidsinstellingen het verplicht om via Peppol te factureren.

Zo wordt Peppol in 2026 verplicht in België en in 2027 in Duitsland en Frankrijk. Voor Nederland is er voor bedrijven nog geen deadline, al wordt het gebruik van Peppol wel gestimuleerd

Kies voor Doccle

1 aanspreekpunt voor factuurdistributie

Doccle biedt de mogelijkheid aan om documenten af te leveren via Peppol. Bedrijven hebben dus maar 1 aanspreekpunt als het gaat over afleveren van facturen. En dit zowel in een B2B- als B2C-context. Daarnaast beschikt Doccle nog over andere facturatie mogelijkheden zoals e-mail, print of direct het Doccle-platform.

Eenvoudige integratie

Doccle werkt met API’s die een eenvoudige integratie garanderen met minimale impact op uw al overvolle roadmap. U kan dus focussen op uw core business en toch snel en efficiënt uw administratieve processen digitaliseren.

Betrouwbaar

Doccle hanteert de strengste veiligheidsvoorschriften zodat documenten veilig verzonden kunnen worden. Daarom is Doccle ISO 9001 & 27001 gecertificeerd.

Zoveel meer dan distributie alleen

Doccle bezit ook een waaier aan betaaloplossingen, ondertekenfunctionaliteiten, aangetekend verzenden, datasharing en archivering. Met 1 integratie kunnen heel wat processen gedigitaliseerd worden.